Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Εθελοντές για το Κάστρο


17/5/2010
ΕφημερΊδα "Αλήθεια"

Προχωρά η ομάδα φίλων του Κάστρου, με τη δεύτερη συνάντηση το πρωί της Κυριακής στην κεντρική του πλατεία όπου έφτιαξαν και ανάρτησαν ένα πανό με θέμα: «Ζωή στο Κάστρο, Ζωή στο νησί». Η εθελοντική ομάδα δράσης «Το Κάστρο της Χίου: ένας χαμένος παράδεισος» αριθμεί 2100 μέλη και αποτελεί ένα πρότυπο δημιουργίας ενός ζωντανού πυρήνα δράσης μέσω του διαδικτύου. Η ιδέα γεννήθηκε από την Κύπρια Μαρία Ματθαίου που επισκέφθηκε για λίγες μέρες το νησί μας και αγκαλιάστηκε από ανθρώπους κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους και αρκετούς νέους που ευαισθητοποιήθηκαν για το θέμα του Κάστρου. Ο Γιάννης Καρατζάς είναι ένα από τα μέλη του που δέχθηκε να μας φέρει σε επαφή με το σκεπτικό της ομάδας και τους στόχους της. Το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει στη σύσταση συλλόγου και στη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου δεν είναι τυχαίο. Είναι μια από τις επιλογές που χαρακτηρίζουν τη νεοϊδρυθείσα ομάδα. «Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται από πολίτες που αγαπούν και θέλουν να αναδειχθεί το Κάστρο, δε θέλουμε να γίνει σύλλογος, για να μην υπάρξει πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. για να μην προβληθούν συγκεκριμένα άτομα», μάς είπε ο κ. Καρατζάς. Επίσης τόνισε ότι «δεν έχουμε κανένα όφελος, δεν έχουμε κανένα πολιτικό χρώμα, θέλουμε οι πολίτες να σηκωθούν από τον καναπέ και να διεκδικήσουν. Στόχος μας είναι να κινητοποιηθούν οι πολίτες γιατί έχουν εθιστεί με την κατάντια του Κάστρου».
Αν και έχει μεσολαβήσει μικρό χρονικό διάστημα από την πρώτη τους συνάντηση, που έγινε στις 22 Απριλίου, ήδη σχεδιάζουν και την τρίτη κατά σειρά στην οποία σκοπεύουν να γίνει η καταγραφή των αιτημάτων τους, ένα προσχέδιο ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν σε συλλογή υπογραφών. «Ονειρεύομαι να συλλέξουμε χιλιάδες υπογραφές, μακάρι και όλο το νησί αλλά και εκτός Χίου», είπε ο κ. Καρατζάς...
Τα αιτήματα (που ήδη επεξεργάζονται) έχουν ως αποδέκτη το Δήμο Χίου και το υπουργείο Πολιτισμού. Στις σκέψεις τους είναι να πραγματοποιήσουν μια επίσκεψη στη Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, όταν έλθει στη Χίο. Σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η εθελοντική ομάδα δράσης δε διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια κινητοποίηση, αντίθετα σχεδιάζονται πρωτοβουλίες για να μαζευτούν μέσα στο Κάστρο πολίτες, παιδιά, να διοργανωθεί μια ποδηλασία ή κάποιες δραστηριότητες με προσκόπους. Οι δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου δε φαίνεται να απασχολούν τα μέλη της εθελοντικής ομάδας δράσης που θέλει να μείνει μακριά από πολιτικά πρόσωπα και από τα δρώμενα στην πολιτική σκηνή… Ωστόσο διευκρινίζουν ότι η κίνησή τους είναι ανοικτή στους πολίτες που μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους στο blog “ Kastrochiou.blogspot.com”
Ευγ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου